Istota treningów siłowych- krótki artykuł

Dodane: 26-10-2015 20:10
Istota treningów siłowych- krótki artykuł Dobra dieta i odpowiednie ćwiczenia to nie wszystko co jest niezbędne do osiągnięcia maksymalnych efektów. Właściwie stosowana suplementacja poskutkuje zwiększeniem efektywności ćwiczeń siłowych. Powinno się używać wyłącznie dobrej jakości suplementy np. myprotein sklep.

Czego nie jeść po ćwiczeniach

Czy trening na siłowni albo odchudzający musi wiązać się całkowitą...rezygnacją ze słodyczy i słodzonych napojów? Niestety tak, a przynajmniej w bardzo dużym stopniu.

Na pewno nie można spożywać łakoci bezpośrednio po treningu, co może na początku wydawać się dobrym pomysłem. Jednak co dzieje się kiedy zjemy coś słodkiego: przede wszystkim na początku faktycznie poczujemy się lepiej, będziemy mieli więcej energii i siły. Po czasie jednak ogarnie nas senność i jeszcze większe zmęczenie z powodu skoku insuliny.

Słodkości nie uzupełnią też tego co straciliśmy w czasie treningu, a już na pewno nie uzupełnią braków białek i minerałów, których tak bardzo potrzebujemy. Zwłaszcza po intensywnym trenowaniu.


Jak wspomagać trening

Zdrowy tryb życia to nie tylko uprawianie sportu- to także odżywanie się i dieta wzbogacona o potrzebne suplementy. Odżywki treningowe należy dozować z zależności od naszych potrzeb, jednak to zbilansowana dieta, zawierająca dużo tzw. 'super food' stanowi mocną podstawę budulcową.

Rodzaj diety i suplementów zależy od efektów jakie chcemy osiągnąć: mogą to być treningi zorientowane na wzrost masy mięśniowej, albo na spalania tłuszczu. Niezależnie jednak od naszych wymagań warto skonsultować się z profesjonalnym trenerem i dietetykiem ZANIM zaczniemy kombinować z suplementami.


Body Mass Index (BMI)

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała


Wartość energetyczna, czyli kalorie

Wartość energetyczna ? ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.

Niektórzy obstają przy konwencji pisania Kaloria wielką literą, dzięki czemu jedna Kaloria pożywienia jest równa 1000 kalorii (pisanych małymi literami), ale konwencja ta na ogół nie znajduje zwolenników.

Duża Kaloria zwana jest też kcal, aby wyraźnie zaznaczyć, że jest 1000 razy większa od małej kalorii, często spotykanej w chemii i fizyce. W rezultacie przedrostek kilo- nie jest używany przy dużych Kaloriach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_energetyczna